Център за грижа за здравето

Център за грижа за здравето

Международна здравна мрежа

Начало  /   Контрол на теглото  /  Какво е затлъстяване?

Какво е затлъстяването?

Какво е затлъстяването? В световен мащаб затлъстяването е един от водещите причини за здравословни проблеми. Това е явление, което включва натрупването на мазнини в лице тъкани по този начин правейки такива да получат наднорменото тегло и да стане с наднормено тегло. Изследванията показват, че една изумителна 45-70 % от възрастното население по света е затлъстяване или наднормено тегло. По света разпространението на затлъстяването е почти удвоил от 1980 до 2008. Това обаче е сериозен проблем за света като цяло.

Затлъстяването и болестите

Затлъстяването увеличава риска от няколко опустошителни и инвалидизиращи заболявания. Те включват:

  • Артрит
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Високо кръвно налягане
  • Злокачествени заболявания на дебелото черво, простатата, гърдата, както и рак на панкреаса.
Въпреки това има и някои основни заболявания или заболявания, които понякога могат да допринесат за наддаване на тегло като хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза). Това е наложително да се разбере, че здравето нарушения като това обикновено не причиняват проблеми ако правилно проверка на теглото с правилното лекарства.

Какво е затлъстяването?

Какво е затлъстяването? Затлъстяването е идентифициран , когато на индивида индекс на телесната маса (ИТМ) е тридесет или по-висока. Основно тялото маса индекс на дадено лице се изчислява чрез разделяне на теглото в килограми (kg) от височината в метри (m) на квадрат.

На индивида теглото статут може да се оцени с помощта на диаграмата по-долу:
BMIТЕГЛОТО СТАТУТ
По-долу 18,5Поднормено тегло
18,5-24,9Нормален
25,0-29,9Наднорменото тегло
30.0-34.9Затлъстелите клас I
35.0-39,9Затлъстяване (клас II)
40.0 и по-високиИзключително наднормено тегло (клас III)

Причините за затлъстяването

Основна причина за затлъстяване е излишните калории, отколкото такава индивидуална изгаря. Като резултат тялото магазини излишъкът в някои тъкани, води до затлъстяване. Обаче затлъстяването е известно, че са причинени от няколко условия, както и дейности. Те могат да бъдат поведенчески, генетични и хормонални ефекти. По принцип основните причини за затлъстяването са:

Бездействие: физическо лице, което не е активен лишава организма от изгарянето на калории. Обаче със заседнал начин на живот, има висок прием на висок калория храна всеки ден без горене на калории чрез упражнения, както и обичайните дейности.

Нездравословни хранителни навици: за физическо лице, който изразходва повече калории, че той изгаряния, tt е наложително да се разбере, че теглото е неизбежно.

Когато сте с наднормено тегло, вашата цялостното качество на живот може да бъде намален. Вие не може да бъде в състояние да направи неща, които сте използвали за да направите, като участват в приятни занимания. Вие може да се избегне обществени места. Затлъстелите хора може дори срещат дискриминация.

Други свързани с тегло проблеми, които могат да засегнат качеството ви на живот включват:

  • Депресия
  • Инвалидност
  • Сексуални проблеми
  • Срам и вина
  • Социална изолация
  • Долна постигането на работа
Как да се намали мазнини и лечение на затлъстяването? 


comments powered by Disqus