Център за грижа за здравето

Център за грижа за здравето

Международна здравна мрежа

Начало  /   Контрол на теглото  /  Какво е затлъстяване?

Какво е затлъстяване? Причини за затлъстяване при възрастни

Какво е затлъстяване? Причини за затлъстяване при възрастни В световен мащаб затлъстяването е една от водещите причини за здравословни проблеми. Това е явление, което включва натрупването на мазнини в тъканите на човека, като по този начин прави такова наддаване на наднормено тегло и наднормено тегло.
Изследванията показват, че изумителните 45 - 70% от възрастното население в света е със затлъстяване или наднормено тегло. По света разпространението на затлъстяването почти се е удвоило от 1980 до 2008 г. Това обаче е сериозна грижа за света като цяло.

Затлъстяване и заболявания

Затлъстяването е един от най-големите фактори, допринасящи за лошото здраве и по-ниското качество на живот. Тези, които са с наднормено тегло, са изложени на много по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак. Причините за затлъстяването са многостранни и варират от генетични до екологични.

Obesity and Diseases
Затлъстяване и заболявания
Затлъстяването увеличава риска от няколко опустошителни и инвалидизиращи заболявания. Те включват:

  • Артрит
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Високо кръвно налягане
  • Злокачествени заболявания като рак на дебелото черво, простатата, гърдата, както и рак на панкреаса.
Съществуват обаче и някои основни нарушения или заболявания, които понякога могат да допринесат за увеличаване на теглото , като хипотиреоидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза). Наложително е да се разбере, че здравословни разстройства като това обикновено не причиняват проблеми с теглото, ако правилно се консултирате с правилните лекарства.

Какво е затлъстяване?

Какво е затлъстяване? Затлъстяването се идентифицира , когато индексът на телесна маса (ИТМ) на индивида е тридесет или по-висок. По принцип индексът на телесна маса на човек се изчислява, като се раздели теглото в килограми (kg) на височината ви в метри (m) на квадрат.
ИТМ от тридесет или повече показва, че индивидът се счита за затлъстял.
Състоянието на теглото на дадено лице може да бъде оценено с помощта на графиката по-долу:
ИтмСЪСТОЯНИЕ НА ТЕГЛОТО
Под 18.5Поднормено тегло
18.5-24.9Нормален
25.0-29.9Еърбъс
30.0-34.9Затлъстяване клас I
35.0-39.9Затлъстяване (клас II)
40.0 и по-високаИзключително затлъстяване (клас III)

Причини за затлъстяване

Основната причина за затлъстяването е излишният прием на калории, отколкото такъв индивид изгаря. В резултат на това тялото съхранява излишъка в определени тъкани , което води до затлъстяване. Въпреки това, затлъстяването е известно, че е причинено от няколко условия, както и дейности. Те могат да бъдат поведенчески, генетични, както и хормонални ефекти. По принцип основните причини за затлъстяването са:

Бездействие: Човек, който не е активен, лишава системата на тялото от изгаряне на калории. Въпреки това, при заседнал начин на живот, има висок прием на храна с високо съдържание на калории всеки ден, без да се изгарят калориите чрез упражнения, както и нормални дейности.

Нездравословни хранителни навици: За човек, който консумира повече калории, които изгаря, е наложително да се разбере, че наддаването на тегло е неизбежно.
Когато сте с наднормено тегло, цялостното ви качество на живот може да бъде намалено. Може да не сте в състояние да правите неща, които сте правили, като например да участвате в приятни дейности. Можете да избягвате обществени места. Затлъстелите хора дори могат да се сблъскат с дискриминация.
Други проблеми, свързани с теглото, които могат да повлияят на качеството ви на живот, включват:

  • Депресия
  • Инвалидност
  • Сексуални проблеми
  • Срам и вина
  • Социална изолация
  • По-ниски постижения в работата

Причини за затлъстяване при възрастни

В повечето случаи обаче затлъстяването се причинява от консумирането на повече калории, отколкото се изгарят. Основните причини за затлъстяването при възрастни са уникални. По-долу е даден поглед към четири от най-често срещаните допринасящи фактори, които причиняват затлъстяване при възрастното население.

Causes of Obesity in Adults
Причини за затлъстяване при възрастни

Генетика

Всеки има един приятел, който може да яде каквото си иска и никога да не се качва на друг размер панталони. Това се дължи на генетиката. Всеки се ражда с уникална метаболитна скорост. Така че, как някои хора могат да ядат каквото си искат в огромни количества и не трябва да се притесняват за отглеждане на червата има други, които трябва да бъдат по-внимателни за видовете храни, които консумират, както и количествата.

Поради разликата в метаболизма при хората е важно да знаете добре вашите, за да избегнете преяждане. Ако метаболизмът е твърде нисък, това може да е признак на проблеми с щитовидната жлеза и трябва да се консултирате с лекар, за да увеличите метаболизма.

Размер на порцията

От 70-те години на миналия век средният размер на порциите в ресторантите и книгите с рецепти е нараснал. Също така продължава да расте, което сигнализира, че затлъстяването при възрастните само ще стане по-голям проблем. Някои проучвания показват, че мъжете са по-склонни да завършат това, което е поставено пред тях, отколкото жените.

Поради това увеличаването на размера на порциите засяга повече затлъстяването на мъжете. Дори леко увеличение на размера на порциите ще има кумулативен ефект върху теглото в продължение на месеци и години.

Начин на живот

Начинът на живот е друга основна причина за затлъстяване при възрастни. Много мъже стават неактивни в средата на двадесетте си години, когато навлязат в работната сила. Това води до намаляване на количеството калории, които изгарят. Това е особено вярно за тези мъже, които работят на работа, където седят през по-голямата част от времето.

Ако продължите да ядете същото количество, както сте били, преди да станете по-малко активно тегло и мазнините бавно ще се натрупват. Няколко килограма, натрупани годишно, не изглеждат много, но това се добавя и често води до затлъстяване и допълнителни медицински усложнения. Изборът на начин на живот, като например дали човек участва в спортни и развлекателни дейности на открито, влияе върху затлъстяването.

Хранене

Тъй като нездравословната храна и бързото хранене са достъпни и лесно достъпни, не е изненадващо, че това е една от водещите причини за затлъстяване при възрастни. Бързото хранене е толкова голям фактор, защото е пълен с калории и прости въглехидрати.

Високото калорично съдържание на тези ястия кара храната да действа върху центровете за удоволствие на мозъка, което кара потребителя да изпитва чувство за благополучие. Ето защо преяждането с бързи храни е често срещано явление. Мъжете трябва да се опитат да избягват нездравословни храни и да намерят начин да намалят апетита и да намалят приема на калории.

Управление на затлъстяването

Постигането на целите за управление на затлъстяването е много сложна задача. Най-основната цел е да се намали телесното тегло и да се насърчи здравословният състав на тялото чрез упражнения, ядене на здравословни храни в правилното количество и достатъчно сън. Загубата на тегло е постижима чрез много методи, включително диета и упражнения.
Друго предизвикателство в управлението на затлъстяването е намаляването на телесните мазнини. Целта е да се загубят мастната маса (телесните мазнини), която е повече от три процента от чистата телесна маса.
Предизвикателството в процеса на отслабване е да се постигне добро ниво на физическа активност чрез включване на упражнения през деня. За да постигне целта, човек ще трябва да се научи да идентифицира кога и как да увеличи физическата активност, а след това да я увеличи до възможно най-високо ниво, като същевременно избягва всички потенциални негативни последици като сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Obesity Management
Управление на затлъстяването
Докато затлъстяването е сложен проблем с множество променливи, като пол, генетика, възраст и дори хранене, все още има една важна променлива, която е обща във всички области на живота - калории. И така, как да започнете?

Калории в управлението на затлъстяването

Калориите са критични! Те определят вида на храната, която ядете, енергията, която изразходвате и реакцията на тялото ви към упражненията. Вашата цел е да се създаде здравословен брой калории за вас - това ще бъде посочено като вашия BMR (базална метаболитна скорост). Вашият BMR също се измерва дори когато сте здрави: не сте с наднормено тегло или затлъстяване, защото се храните правилно.
Вашият базален метаболизъм ще продължи да се увеличава с течение на времето, ако се храните правилно. Целта варира в зависимост от това колко мазнини трябва да загубите, колко сте слаби и до каква интензивност сте на тренировките си.
Най-често срещаният начин да започнете с поддържането на калории и загуба на тегло е чрез онлайн платформа за проследяване на калориите. Ще започнете, като създадете профил и регистрирате тренировките и дейностите си. След това ще проследявате калориите си и след около месец ще проверите резултатите, за да видите как се справяте.

След като човек е постигнал този целеви брой загуба на тегло, той трябва да поддържа загубата на тегло.

Управление на затлъстяването с естествени добавки

Загубата на тегло и създаването на по-здравословен начин на живот могат да бъдат предизвикателство. Диета планове могат да бъдат скучни и не винаги предоставят това, което трябва за успех. Но най-ефективният план е този, който е индивидуализиран.
За щастие, естествените продукти са в състояние да ви помогнат да управлявате теглото си. Естествените продукти за отслабване могат да ви помогнат да постигнете целите си за отслабване, като управлявате метаболизма си. Те могат да ви помогнат да запазите излишните калории от натрупване в тялото си и да подобрите здравето си в дългосрочен план.
Усилията за управление на теглото, като тези естествени продукти за отслабване, изискват много изследвания и внимателно обмисляне. Добавките са безопасни и могат да осигурят ползите, които търсите. Важно е обаче да ги наблюдавате внимателно, за да сте сигурни, че получавате резултатите, на които се надявате.

Obesity Supplements
Добавки за затлъстяване

Добавки за отслабване

Има няколко естествени добавки за отслабване, които можете да използвате в опит да отслабнете. Тези естествени добавки за отслабване са оказали значително влияние върху живота на хората и техните усилия за отслабване. Доказано е, че те осигуряват ефективни резултати за отслабване.

Билкови добавки за отслабване са станали популярни поради тяхната ефективност. Те осигуряват резултатите, от които се нуждаете, без страничните ефекти, които идват с конвенционалните добавки за отслабване. Много от тези естествени добавки се продават като хранителни добавки. Това означава, че те са предназначени да се приемат като част от здравословна диета.

Намерете най-добрите хапчета за лечение на затлъстяване 


comments powered by Disqus