Център за грижа за здравето

Център за грижа за здравето

Международна здравна мрежа

Начало  /   Мъжко здраве  /  Кегел упражнения за мъже

Кегел упражнения за мъже. Как да намерим най-добрата програма за упражнения на Кегел за възрастни?

Кегел упражнения за мъже. Как да намерим най-добрата програма за упражнения на Кегел за възрастни? 

Кегел упражнения за мъже

За мнозина е изненада да научат, че мъжете всъщност могат да правят упражненията на Кегел - и че те имат толкова ползи за мъжете, колкото и за жените.

Идеята за упражнение на Кегел е укрепване на тазовото дъно, което е мускулната тъкан, която контролира уретрата. Тези мускули включват pubococcygeus, puborectalis, и iliococcygeus мускули. Заедно те образуват мускулната група "Levator Ani", разположена от двете страни на таза.
В тези термини има смисъл да се спомене, че всеки може да види резултатите от упражнението на Кегел.
Тазовото дъно е важна част от различни телесни функции, храносмилателната система и половите органи. Въпреки че това не е широко обсъждано и рекламирано, упражненията на Кегел са полезни за мъжкия сексуален живот и могат да помогнат за предотвратяване на някои сексуални дисфункции и дори да помогнат за подобряване на ерекцията и уголемяване на пениса!

Разбиране на сексуалните проблеми при мъжете над 40 години

С напредването на възрастта на мъжете различни физиологични и психологически промени могат да повлияят на сексуалното им здраве. За много мъже над 40 години преживяването на сексуални проблеми се превръща в обща грижа, която засяга както физическото им благосъстояние, така и емоционалното удовлетворение. Разбирането на факторите, допринасящи за тези проблеми, е от решаващо значение за ефективното им решаване.

Sexual Problems in Men Over 40
Сексуални проблеми при мъже над 40 години

Физически фактори

Един от основните физически фактори , допринасящи за сексуалните проблеми при мъжете над 40 години, са свързаните с възрастта промени в нивата на хормоните, особено тестостерона. Тестостеронът играе жизненоважна роля в либидото, еректилната функция и цялостното сексуално представяне. С напредване на възрастта нивата на тестостерон естествено намаляват, което води до намалено сексуално желание и потенциални трудности при постигането или поддържането на ерекция.

Освен това, свързаните с възрастта промени в кръвния поток и нервната функция също могат да повлияят на сексуалната функция. Състояния като високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови заболявания стават по-разпространени с възрастта и могат да допринесат за еректилна дисфункция (ЕД) или други сексуални проблеми.

Психологически фактори

Освен физическите аспекти, психологическите фактори също играят важна роля в сексуалното здраве на мъжете над 40 години. Стресът, тревожността и депресията са често срещани психологически проблеми, които могат да повлияят отрицателно на либидото и сексуалната активност. Тъй като мъжете жонглират с отговорностите на работното място, у дома и в личния си живот, натискът и стресът могат да окажат влияние върху способността им да се ангажират напълно със сексуални дейности.

Освен това, загрижеността за самочувствието и образа на тялото могат да възникнат с възрастта, което допълнително засяга сексуалната увереност и удовлетворение. Мъжете могат да се чувстват по-малко желани или да се притесняват за проблеми с производителността, което води до избягване на сексуални срещи или напрежение в отношенията.

Фактори на начина на живот

Няколко фактора на начина на живот , преобладаващи при мъжете над 40 години, могат да допринесат за сексуални проблеми. Нездравословните навици като тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и заседнал начин на живот могат да нарушат притока на кръв и цялостното сърдечно-съдово здраве, засягайки сексуалната функция. Лошата диета и затлъстяването също са свързани с повишен риск от ЕД и други сексуални проблеми.

Освен това, някои лекарства, които обикновено се предписват за състояния, свързани с възрастта, като хипертония или депресия, могат да имат странични ефекти, които засягат сексуалната функция.

Ползите от упражненията на Кегел за възрастни мъже

Упражненията на Кегел имат сравнително еднакви ползи за всички, въпреки пола.

Benefits of Kegel Exercises For Men
Ползите от упражненията на Кегел за мъже
Въпреки това, има много фактори, които могат да отслабят тазовото дъно на мъжа, които просто не биха се появили в биологично женско тяло, където упражненията на Кегел биха повлияли и помогнали на мъжете повече от жените.
Например, проблемите с простатата или отстраняването ще отслабят тазовото дъно.

Как да започнете упражненията на Кегел след 40?

Ако искате да започнете да правите упражненията на Кегел, важно е първо да намерите правилните мускули, които да работят, което може да бъде малко объркващо.

За да намерите мускулите на тазовото дъно, опитайте да се спрете в средата на уринирането, като затегнете тазовото дъно или мускулите, които използвате, за да се спрете от изравняване.

Мускулите, използвани за извършване на тези маневри, са мускулите, върху които искате да се съсредоточите, когато правите упражненията на Кегел - те са вашето тазово дъно!

Pelvic Floor Muscles
Мускулите на тазовото дъно
Тя трябва да се чувства като затягане на основата на таза, сякаш долният ви таз се всмуква нагоре и в тялото.
Знанието как да ги активирате и насочвате е ключът към правилното правене на упражненията на Кегел.
Опитайте няколко практически кръга на затягане и освобождаване, за да се запознаете с действието и начина, по който се чувства.

Как да правим упражненията на Кегел

След като сте намерили мускулите на тазовото дъно и знаете как да ги свиете, можете да започнете с упражненията на Кегел.

Повечето упражнения на Кегел са доста прости , след като сте запознати с тазовото си дъно, и включват точно това, което вече сме преодолели: свиване и освобождаване.

  • За да започнете, намерете удобна позиция. Повечето начинаещи смятат, че е по-лесно да практикуват легнало или седнало, но упражненията на Кегел могат да се правят във всяка позиция.
  • Издишайте напълно, така че дробовете ви да са празни.
  • При вдишване свивайте мускулите на тазовото дъно и ги дръжте здраво. В началото можете да задържите за около 3 секунди и да освободите при издишване. Тъй като тазовото ви дъно става по-силно, можете да започнете да удължавате задържанията си до 10 секунди или повече (както намерите за добре) и да освобождавате за още 10 секунди.
Не забравяйте, че на тези по-дълги задържания ще искате да вземете няколко вдишвания и издишвания в средата на контракциите си.
Свързването на упражненията на Кегел с дишането ви ще направи движението по-течно и ще помогне да се внесе повече енергия в тазовата област.

За да усъвършенствате упражнението на Кегел, опитайте се да не огъвате други мускули, като корема, бедрата или задните части. Насочването към тазовото дъно - и само към тазовото дъно - ще ви помогне да се научите да използвате тези специфични мускули по-съзнателно и отделно от останалата част от тялото си.
В идеалния случай ще искате да направите около 10 повторения на дуото за свиване / освобождаване и 3 серии от тези 10 повторения дневно, за да получите най-добри резултати.
Най-важната част, когато решите да ги правите, е да направите упражненията на Кегел част от ежедневието си, за да видите резултатите, които желаете.

Кога ще видите резултатите от упражненията на Кегел

Ако активно правите ежедневните си упражнения на Кегел, вероятно ще видите резултати през първите няколко седмици. За някои обаче това може да отнеме до няколко месеца.
Бъдете търпеливи и останете мотивирани да запазите ритъма си и ще се възползвате от тях.comments powered by Disqus