Център за грижа за здравето

Център за грижа за здравето

Международна здравна мрежа

Начало  /   Мъжко здраве  /  Производство на сперматозоиди след 40

Производство на сперматозоиди след 40. Как стареенето засяга броя на сперматозоидите и мъжката плодовитост.

Производство на сперматозоиди след 40. Как стареенето засяга броя на сперматозоидите и мъжката плодовитост. 

Проблемът с производството на сперматозоиди след 40

Ако сте над 40 години, шансовете са, че имате нисък брой сперматозоиди и мислите за увеличаване на производството на сперматозоиди. Почти всеки възрастен човек се нуждае от него и причините им могат да бъдат различни. На първо място, тя помага на мъжете да повишат плодовитостта, но това не е един мотив за нея. В допълнение към подобрената плодовитост, тя помага на мъжките оргазми да станат много по-интензивни!

И все пак, само този порив няма да доведе до необходимия резултат, ако човек просто седи и не предприема стъпки, за да постигне тази цел. Резултатите са невероятни и ефектът върху мъжкото благосъстояние на възрастните всъщност е забележителен с него, защото по този начин мъжката енергия, потентността и количеството на еякулацията се подобряват. Според проучванията, по-големите еякулации повишават нивата на серотониновия хормон , за който е известно, че помага за регулиране на настроението и социалното поведение, апетита и храносмилането, съня и паметта.
Въпреки това, повечето мъже харесват факта, че оргазмът се оказва по-интензивен.
Проблемът е изследван и от учените. Техният анализ работи допълнително да помогне на мъжете да се справят с проблема.

Мъжко сексуално здраве след 40

През последното десетилетие са проведени много изследвания върху мъжкото сексуално здраве. Доставчиците на здравни услуги предлагат използването на хранителни добавки за справяне с мъжките сексуални проблеми. Ако намерението ви е да се увеличи производството на сперматозоиди, няма по-добър подход да направите това, отколкото като хранителни добавки, които са направени с тази функция в ума.

Има и други алтернативи, както и проучени от тях, но хранителни добавки се оказа най-удобен начин за увеличаване на производството на сперматозоиди. Използването им е прието като ефективно и безвредно в сравнение с упражненията за пениса.

Стареене промени в мъжката репродуктивна система

Много мъже изпитват значителни промени в тялото си през 40-те години. Повечето хора са чували за увеличаването на телесните мазнини, но има повече промени в мъжкото тяло, включително мъжката репродуктивна система.

Мъжката репродуктивна система преминава през значителни промени, след като мъжът навърши 40 години. Промените могат да доведат до намаляване на сексуалното здраве, намаляване на мъжката плодовитост, обем на сперматозоидите, произвеждани от мъжете и др.
Aging Changes in Male Reproductive System
Стареене промени в мъжката репродуктивна система
По време на 40-те години тестисите на мъжа преминават през серия от промени и тези промени могат да имат последици за плодовитостта и качеството на спермата. Наблюдава се увеличение на анормалните сперматозоиди, които често се класифицират като "мъртви".

Неотдавнашна научна статия, публикувана в International Journal of Andrology, установи, че броят на сперматозоидите, подвижността на сперматозоидите и цялостната плодовитост на мъжа са отрицателно засегнати от повишените нива на анормални сперматозоиди. Резултатите са наблюдавани при мъже от всички раси и възрасти.
Докладът също така установи, че увеличаването на анормалния брой сперматозоиди е свързано с дегенерация на тестисите, причинена от стареенето. Дегенерацията причинява увеличаване на увреждането на ДНК на сперматозоидите и увеличаване на анормалните сперматозоиди.

В допълнение към аномалиите на сперматозоидите, може да има и спад в сексуалното желание и еректилна дисфункция. Повишените нива на анормални сперматозоиди влияят върху вероятността децата на мъжа да имат генетични заболявания и причиняват увеличаване на спонтанните аборти. Изследвания на мъже, които са имали спонтанен аборт, са установили, че спермата им съдържа повече сперматозоиди, които са имали увреждане на ДНК.

Налице е нарастваща загриженост за въздействието на проблемите със спермата върху плодовитостта на мъжете. Проучванията показват, че проблемите със спермата, причинени от стареенето , могат да доведат до безплодие в 30% от случаите на мъжко безплодие. В някои случаи това може да е било незабелязано досега.

Фактори и навици на начина на живот, които влияят върху качеството на спермата след 40

С напредване на възрастта различни фактори и навици на начина на живот могат значително да повлияят на качеството на спермата и следователно на мъжката плодовитост. Разбирането на въздействието на тези фактори е от решаващо значение за тези, които искат да поддържат или подобряват репродуктивното си здраве след 40-годишна възраст.

Lifestyle Factors and Habits
Фактори и навици на начина на живот

Диета и хранене

Диетата играе ключова роля в цялостното здраве, включително репродуктивното здраве. Диета, богата на основни хранителни вещества, може да насърчи оптималното производство на сперматозоиди. Антиоксидантите, като витамин С и Е, открити в плодовете и зеленчуците, помагат за предпазване на сперматозоидите от окислително увреждане. Цинкът, който е в изобилие в ядки, семена и постно месо, е от жизненоважно значение за развитието и подвижността на сперматозоидите. Омега-3 мастните киселини, често срещани в мазни риби като сьомга, също могат да повлияят положително на качеството на спермата.

Обратно, прекомерната консумация на преработени храни, сладки напитки и високи нива на наситени мазнини може да има неблагоприятно въздействие върху здравето на сперматозоидите.

Упражнения и физическа активност

Редовната физическа активност е от полза за общото благосъстояние и може да повлияе положително на плодовитостта. Участието в умерени упражнения може да помогне за поддържане на здравословно телесно тегло, регулиране на нивата на хормоните и намаляване на стреса - всички от които са фактори, свързани с качеството на спермата. Въпреки това, прекомерните или интензивни упражнения могат да имат обратен ефект, потенциално намалявайки производството на сперматозоиди. Постигането на баланс е от съществено значение и консултацията с доставчик на здравни услуги или фитнес експерт може да помогне за приспособяване на режима на упражнения към индивидуалните нужди.

Пушене, алкохол и злоупотреба с вещества

Тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол и злоупотребата с вещества могат значително да влошат качеството на спермата. Пушенето въвежда вредни токсини в тялото, които могат да увредят ДНК на сперматозоидите. По същия начин, прекомерният прием на алкохол може да доведе до хормонален дисбаланс и да намали нивата на тестостерон, засягайки плодовитостта. Незаконните наркотици също могат да имат сериозни отрицателни ефекти.

Отказването от тютюнопушенето, модерирането на приема на алкохол и търсенето на помощ за злоупотреба с вещества може да доведе до подобряване на качеството на спермата и цялостното здраве.

Управление на стреса

Хроничният стрес и тревожност могат да нарушат производството на хормони и функцията на сперматозоидите. Намирането на ефективни техники за управление на стреса, като внимание, йога или медитация, може да бъде инструмент за поддържане на оптимално качество на спермата. Практикуването на методи за релаксация може да помогне за намаляване на нивата на кортизол и подобряване на цялостното благосъстояние.

Свързани с възрастта здравословни състояния и лекарства: въздействие върху качеството на спермата след 40 години

С напредване на възрастта мъжете стават по-податливи на редица здравословни състояния , които могат да повлияят на репродуктивното им здраве и качеството на спермата. Освен това, използването на някои лекарства за управление на тези заболявания, свързани с възрастта, може да има различни ефекти върху мъжката плодовитост.

Age-Related Health Conditions and Medications
Свързани с възрастта здравни състояния и лекарства

Диабет

Диабетът, особено диабет тип 2, е по-разпространен сред по-възрастните хора. Високите нива на кръвната захар, свързани с диабета, могат да повлияят на качеството на спермата. Това може да доведе до оксидативен стрес и увреждане на ДНК в клетките на сперматозоидите. Освен това, някои лекарства за диабет, като сулфонилуреи, могат да понижат нивата на тестостерон, което допълнително влияе върху плодовитостта.

Ефективното управление на диабета, включително поддържането на стабилни нива на кръвната захар, е от съществено значение за запазване на качеството на спермата.

Хипертония (високо кръвно налягане)

Хипертонията е друго често срещано здравословно състояние, свързано с възрастта. Някои лекарства, използвани за управление на високо кръвно налягане, като бета-блокери и тиазидни диуретици, могат потенциално да повлияят на еректилната функция и да намалят либидото. Тези ефекти могат косвено да повлияят на фертилитета. От решаващо значение е мъжете с хипертония да работят в тясно сътрудничество със своите доставчици на здравни услуги, за да намерят подходящ режим на лечение, който свежда до минимум тези странични ефекти, като същевременно ефективно контролира кръвното налягане.

Статини (лекарства за понижаване на холестерола)

Статините често се предписват за управление на високи нива на холестерол при по-възрастни хора. Въпреки че тези лекарства обикновено се понасят добре, някои проучвания предполагат възможна връзка между употребата на статини и намалените нива на тестостерон. По-ниските нива на тестостерон могат да повлияят на производството на сперматозоиди. Доказателствата за това обаче са смесени и ползите от статините за намаляване на риска от сърдечни заболявания трябва внимателно да се преценят спрямо потенциалните опасения за плодовитостта.

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

Някои мъже над 40 години могат да се подложат на хормонозаместителна терапия , за да се справят с възрастовите спадове в нивата на тестостерон. Докато ХЗТ може да има положителен ефект върху сексуалната функция, мускулната маса и настроението, тя също може да потисне естественото производство на тестостерон. Това потискане може да повлияе на производството на сперматозоиди. Мъжете, които обмислят ХЗТ, трябва да обсъдят възможностите за запазване на плодовитостта със своите доставчици на здравни услуги.

Свързаните с възрастта здравословни състояния и лекарствата, използвани за тяхното управление, могат да имат различни въздействия върху качеството на спермата и мъжката плодовитост след 40 години. От решаващо значение е хората да комуникират открито със своите доставчици на здравни услуги относно своите репродуктивни цели и притеснения.

Как стареенето засяга броя на сперматозоидите и мъжката плодовитост?

Как стареенето засяга броя на сперматозоидите и мъжката плодовитост? Стареенето засяга мъжката плодовитост и броя на сперматозоидите по много начини. С течение на годините хормоните и ензимите в тестисите, които са отговорни за производството на сперматозоиди, работят по-малко ефективно. Тестисите в крайна сметка ще започнат да произвеждат по-малко сперматозоиди.

Aging Affects Sperm Count and Male Fertility
Стареенето Засяга Броя На Сперматозоидите И Мъжката Плодовитост
Има два често срещани начина, по които възрастта влияе върху мъжката плодовитост.

1. Намаляване на производството на тестостерон

Мъжете могат да започнат да произвеждат по-малко тестостерон, мъжкия полов хормон, който е от съществено значение за мъжкото сексуално здраве. И производството на тестостерон се влияе от много различни фактори, включително:

 • Хормонални промени, като спад в човешкия хормон на растежа (HGH) или нивата на естроген, което често се случва с възрастта
 • Фактори на начина на живот, като например колко алкохол, сода и бързо хранене ядат мъжете
 • Диета, особено вида на мазнините мъже ядат

2. Намаляване на производството на сперматозоиди

В допълнение към спада в производството на тестостерон, има и намаляване на броя на сперматозоидите - брой сперматозоиди, които се произвеждат при по-възрастни мъже. Загубата на производството на сперматозоиди и броя на сперматозоидите се случва във всички възрасти, въпреки че може да бъде по-забележима, когато се появи при по-възрастни мъже.

Стареене и качество на спермата

Стареенето засяга качеството на спермата от два различни вида проблеми, физически и химически, обяснява д-р Стивън Шайнберг, репродуктивен ендокринолог и директор на програмите за плодовитост на мъжете в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк. "В допълнение към физическите проблеми като неправилно хранене и черен дроб, който не функционира оптимално, има и химически проблеми", обяснява той. "Когато спермата се съхранява, тя се разгражда с течение на времето, което може да се дължи на химикалите в диетата. Това може да доведе до по-ниска подвижност и функция на сперматозоидите."

"Колкото по-дълго се съхранява спермата, толкова по-вероятно е тя да страда от химически проблем, както и от физически", продължава Шайнберг. "Спермата се съхранява в епидидима, където има достатъчно място за събиране на сперматозоидите, а спермата, която се съхранява твърде дълго, най-вероятно има физически проблем."
Шайнберг отбелязва, че ключовият фактор за качеството на спермата е възрастта: Има само толкова много сперма, която може да се съхранява, ако се разгражда. Всъщност, когато сперматозоидите остаряват, може да е твърде късно да се направи нещо по въпроса, тъй като има момент, в който няма промяна в качеството на спермата.

Шайнберг също така подчертава, че всички мъже, които страдат от проблеми с безплодието, без значение каква е причината, трябва редовно да преглеждат спермата. "Ако спермата е с лошо качество, важно е да се опитаме да определим дали има физически или химически проблем", обяснява той. "Ако има физически проблем, има мерки, които могат да бъдат предприети за подобряване на качеството на спермата."

Как да увеличим производството на сперматозоиди?

Много жени признават, че не искат да останат с партньора, който не ги удовлетворява сексуално. Всички тези жени искат да имат партньор, който може да им достави пълно удоволствие. Жените харесват мъже, които възбуждат сексуалната им възбуда и се харесват на тях. Те харесват мъжете, които разбъркват кръвта им. Сред най-влиятелните фактори е способността на мъжа да задоволи своята дама.

Това е огромна причина за естествени добавки. Има различни средства и естествени добавки, което позволява на мъжете да увеличат производството на сперматозоиди. Приемайте мултивитамини ежедневно и тялото ви ще бъде снабдено с основни хранителни вещества, които са толкова полезни, когато организмът е изтощен.

Ето още няколко съвета за това как да увеличите производството на сперматозоиди след 40:

 • Пийте повече вода.
 • Нещо повече, не забравяйте, че редовните физически упражнения ще поддържат тялото ви във форма и мъжката ви функция на прилично ниво.
 • Бъдете по-внимателни към менюто си и направете избор в полза на хранителната диета вместо нездравословни закуски и преработени продукти.
 • Откажете се от пушенето, но ако нямате воля да го направите, опитайте се да контролирате този лош навик. Вземете под внимание отрицателното му влияние върху спермата, нейния обем и качество.
 • Алкохолът е друг навик, който трябва да контролирате. Опитайте се да го използвате в умерени количества.
 • Не подценявайте какво означава почивката за вас. Това е необходимо за вашето здраве, както и добър сън.
 • И най-накрая трябва да кажем, да имате активно приятно сексуално преживяване през цялото време - това ще ви държи във форма и енергични.

Хранителни добавки и диетични планове: Поддържане на качеството на спермата след 40

Диетата и храненето играят ключова роля в поддържането на цялостното здраве и могат да окажат значително влияние върху качеството на спермата, особено при мъжете на възраст над 40 години. Докато балансираната диета, богата на основни хранителни вещества, е от решаващо значение, някои специфични хранителни витамини и минерали и диетични планове са показали обещание за подкрепа и подобряване на качеството на спермата.

Nutritional Supplements Supporting Sperm Quality
Хранителни добавки, поддържащи качеството на спермата

Основни хранителни вещества за здравето на сперматозоидите

 • Антиоксиданти: Антиоксидантите като витамин С и Е помагат за защита на сперматозоидите от окислително увреждане. Плодовете, цитрусовите плодове, ядките и листните зеленчуци са отлични хранителни източници.
 • Цинк: Цинкът е от съществено значение за производството и подвижността на сперматозоидите. Храни като постно месо, морски дарове, боб и ядки са богати на цинк.
 • Фолат: Фолатът е жизненоважен за синтеза на ДНК в сперматозоидите. Може да се намери в зелени зеленчуци, бобови растения и обогатени зърнени храни.
 • Омега-3 мастни киселини: Тези здравословни мазнини, открити в мазни риби като сьомга, семена от чиа и ленено семе, могат да повлияят положително на морфологията и подвижността на сперматозоидите.

Диетични модели, които трябва да се вземат предвид

 • Средиземноморска диета: Тази диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини (например зехтин), е свързана с подобрено качество на спермата. Антиоксидантите и здравословните мазнини в тази диета могат да бъдат от полза за здравето на сперматозоидите.
 • DASH диета: Диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH) диета, която набляга на плодове, зеленчуци, постно протеин и пълнозърнести храни, може да повлияе положително както на здравето на сърцето, така и на качеството на спермата.
 • Диета с нисък гликемичен индекс (GI): Диета, която се фокусира върху храни с нисък ГИ, които освобождават глюкоза бавно в кръвния поток, може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и намаляване на риска от инсулинова резистентност, което може да повлияе на качеството на спермата.

Хранителни добавки

 • Коензим Q10 (CoQ10): CoQ10 е антиоксидант, който е изследван за потенциала му да подобрява параметрите на сперматозоидите, включително подвижността.
 • L-карнитин: Тази аминокиселина може да подобри подвижността и функцията на сперматозоидите.
 • Витамин D: Адекватните нива на витамин D са свързани с по-добра подвижност и морфология на сперматозоидите. Добавки могат да бъдат необходими за тези с недостатъци.
Важно е да се отбележи, че докато хранителните добавки могат да бъдат полезни, те трябва да се приемат под ръководството на доставчик на здравни услуги, особено когато се разглеждат специфични проблеми с плодовитостта.
Поддържането на диета, богата на основни хранителни вещества и следването на хранителни модели, които насърчават цялостното здраве, може да повлияе положително на качеството на спермата при мъже над 40 години. Освен това, обмислянето на целеви хранителни добавки, когато е подходящо, може да предложи допълнителна подкрепа за тези, които искат да подобрят репродуктивното си здраве.

Най-добрите продукти за увеличаване на производството на сперматозоиди

Има много начини за увеличаване на производството на сперматозоиди при възрастни мъже. Сред тях приемът на естествени добавки, които увеличават производството на сперматозоиди след 40 , има една от водещите роли.

Има голям избор от такива продукти в онлайн магазините днес.
Всички тези продукти могат да дадат невероятен ефект и да увеличат производството на сперматозоиди след 40.
Този ефект се основава на медицински одобрена формула от висококачествени съставки. Резултатът е наистина впечатляващ - от прекомерния етап на сексуалния живот до увеличеното количество производство на сперматозоиди. Дори усещането ще бъде по-бяло и хомогенно.

Но никой освен вас не може да реши какво да избере. Само лекар може да даде подходящ съвет и консултацията е строго препоръчителна. Има много различни начини, но трябва да вземете окончателното решение. В случай, че искате да увеличите производството на сперматозоиди, няма какво да се притеснявате. Трябва да сте упорити и това ще ви помогне да постигнете целта си.

Увеличете производството на сперматозоиди след 40 


comments powered by Disqus