Център за грижа за здравето

Център за грижа за здравето

Международна здравна мрежа

Начало  /   Мъжко здраве  /  Болест на Пейрони при мъжете след 40

Болест на Пейрони при мъжете след 40: симптоми, причини и лечение

Болест на Пейрони при мъжете след 40: симптоми, причини и лечение 

Какво представлява болестта на Пейрони?

Изкривяването на пениса се нарича още болест на Пейрони, което е състояние, което засяга пениса и го кара да се огъва по необичаен начин. В някои редки случаи това ще доведе до еректилна дисфункция, която е, когато човек не може да поддържа или постигне правилна ерекция. Смята се, че причината за болестта на Пейрони е фиброзна съединителна тъкан, която се развива под кожата на пениса.

Болест на Пейрони при мъжете след 40

Peyronie's Disease in Men After 40
Болест на Пейрони при мъжете след 40
Състоянието може да повлияе на мъжете, независимо на каква възраст са, но при около шест от 100 мъже, които са на възраст между 40 и 70 години, то е по-често. Това е по-рядко при мъже, които са по-млади, но понякога може да се случи при мъже, които са в 30-те си години. Не е известно дали случаите всъщност са по-високи от посочените числа, защото много мъже просто не отиват да видят своя доставчик на здравни услуги, когато имат това състояние поради смущение.

Мъжете над 40 години, които се борят с болестта на Пейрони, често се борят с двойна тежест - това състояние не само поставя физически предизвикателства, но и хвърля сянка върху психологическото им благополучие. Разпространението на болестта на Пейрони има тенденция да нараства с възрастта, а статистиката разкрива значително увеличение на диагнозите сред мъжете, които навлизат в петото си десетилетие и след това. Това подчертава значението на справянето с уникалните аспекти на това състояние, тъй като то се проявява в по-късните етапи от живота.

Въздействието на болестта на Пейрони се простира отвъд физическата сфера, прониквайки в емоционалните и релационни сфери на живота на човека. Изкривяването на пениса, отличителен белег на това състояние, може да доведе до сексуални затруднения, засягащи както интимността, така и самочувствието. Следователно, разбирането на нюансите на болестта на Пейрони при мъжете след 40 години е от първостепенно значение, тъй като дава възможност за цялостен подход за справяне с многостранните предизвикателства, пред които са изправени.
Броят на тези, които страдат от болестта на Пейрони, вероятно ще се увеличи, защото повече хора ще видят своя лекар по сексуални въпроси, отколкото в миналото.

Болест на Пейрони срещу нормална кривина

Пенисът има тенденция да се извива естествено леко и това е съвсем нормално. Нарича се "нормална кривина". Каква е разликата между болестта на Пейрони и нормалното изкривяване?

Ако кривата в пениса е доста тежка, причинява болка или други проблеми, тогава това може да е развитието на болестта на Пейрони. Човек може да има затруднения при полов акт или да развие еректилна дисфункция, ако страда от това състояние. Важно е да
посетите доставчик на здравни услуги, ако забележите необичайно огъване или болка в пениса, тъй като това може да е индикация, че развивате това състояние.

Симптоми на болестта на Пейрони

Симптомите на болестта на Пейрони могат да включват болка по време на ерекция, изкривяване на пениса и трудности при постигане или поддържане на ерекция. Тези прояви често водят до сексуална дисфункция, което прави наложително хората да потърсят медицинска помощ, когато възникнат симптоми. Диагнозата включва задълбочен преглед от медицински специалист, включително обсъждане на медицинската история и в някои случаи образни изследвания.
Разбирането на траекторията на болестта на Пейрони е от решаващо значение за засегнатите, тъй като информира решенията за лечение и помага за управлението на очакванията. Въпреки че точните механизми зад развитието на това състояние не са напълно разбрани, изследванията показват, че комбинация от генетични, свързани с травма и съдови фактори може да допринесе.
Симптомите и признаците на болестта на Пейрони могат да се развият бавно с течение на времето. Пенисът може да се огъне леко в началото и след това да стане по-изразен с течение на времето. Тя може да се огъне надолу, настрани, нагоре или в други посоки в зависимост от това къде се намира плаката вътре в пениса. Когато пенисът е изправен в определен момент, той може да стане доста тесен. Кривината може да се подобри с течение на времето или може да остане почти същата. Всичко зависи от степента на състоянието.

Symptoms of Peyronie's disease
Симптоми на болестта на Пейрони при мъжете след 40
Някои често срещани симптоми на болестта на Пейрони включват еректилна дисфункция, при която мъжът не може да получи ерекция или да поддържа ерекция. Може да има и плака, която се развива под пениса и това се чувства като съединителна тъкан. Може да се почувства като сплескана бучка или някаква твърда кожа. Това може да е индикация, че състоянието е налице в пениса. В много случаи болката изчезва постепенно с течение на времето.
Състоянието може да доведе до съкращаване на пениса или лицето, което може да има болка, когато постигне ерекция или по време на оргазма си.

Причини за болестта на Пейрони

Какво причинява болестта на Пейрони не се разбира напълно. Той каза, че има увреждане на малките кръвоносни съдове в пениса. Това може да бъде причинено от спортни събития, сексуален контакт или злополука. Всеки път, когато има нараняване на клетките на пениса, те могат да се хванат в капан вътре в пениса и това води до развитието на съединителна тъкан. Това е като това, което се случва, когато получите сериозно порязване или друго нараняване и след това останете с белег върху кожата.

Изследванията показват, че разпространението на болестта на Пейрони се увеличава с възрастта, като забележимо увеличение се наблюдава при мъже на възраст 40 и повече години. Фактори като промени в съдовото здраве, хормонални колебания и кумулативното въздействие на микротравмите върху тъканта на пениса с течение на времето допринасят за по-високата честота в тази възрастова група. От решаващо значение е мъжете в 40-те, 50-те години и след това да са наясно с потенциалните рискове, свързани с болестта на Пейрони, и да потърсят навременна медицинска помощ, ако симптомите се проявят.

Самият пенис има тръби от двете страни, които са подобни на гъба и ние наричаме това корпус кавернозум. Тези тръби имат малки кръвоносни съдове вътре и когато мъжът е сексуално развълнуван и те се препълват с кръв и това причинява ерекция. Тези кавернозум седят върху еластична тъкан, която е туника албугинея.

Causes of Peyronie's disease
Причини за болестта на Пейрони при мъжете след 40 години
Когато пенисът е изправен, той се разтяга и ако има нараняване на пениса, тъканта може да се повреди. Може да има постоянна съединителна тъкан, която се развива с течение на времето и това може да доведе до болестта на Пейрони при мъжете след 40 години.
Тъканта вече не може да се разтяга правилно и това води до изкривяване или огъване на пениса. Много мъже, които имат някакъв вид нараняване на пениса, никога няма да развият болестта на Пейрони, тъй като тя не се среща във всеки отделен случай.
Наследствеността може да играе роля в състоянието. Ако мъж в семейството е имал състоянието преди, тогава някой друг може да развие състоянието. Също така има тенденция да се появява при по-възрастни хора, защото когато някой, който е по-възрастен, получи нараняване, те са по-склонни да белег, докато тялото се лекува. Някои изследователи посочват, че може да има нарушение на имунната система при някои индивиди, което причинява състоянието.

Физически и психологически ефекти

Болестта на Пейрони, с характерната си кривина на пениса и фиброзни плаки, оказва влияние както върху физическите , така и върху психологическите измерения на живота на човека, особено когато той навлиза в петото си десетилетие и след това. Разбирането на нюансираното въздействие на това състояние е от решаващо значение за хората и техните партньори, докато се справят с предизвикателствата, породени от болестта на Пейрони.

Физически ефекти

Физическите последици от болестта на Пейрони могат да се проявят по различни начини. Изкривяването на пениса, в резултат на образуването на фиброзна съединителна тъкан, може да доведе до болка по време на ерекция и трудности при постигане или поддържане на задоволителна ерекция. Тези физически симптоми често се превръщат в сексуална дисфункция, засягайки цялостното качество на интимните отношения. Тежестта на кривината варира, като някои мъже изпитват леки деформации, докато други се борят с по-изразени завои, което прави сексуалната активност неудобна или дори непрактична.

Psychological Effects
Психологически ефекти

Психологически ефекти

Също толкова значими са психологическите ефекти от болестта на Пейрони. Промененият външен вид на пениса може да предизвика чувство на самосъзнание, тревожност и намалено чувство за мъжественост. Мъжете могат да се борят с притеснения относно сексуалното си представяне и как състоянието може да бъде възприето от техните партньори. В резултат на това емоционалното въздействие се простира извън спалнята, влияейки върху цялостното самочувствие и психическо благополучие.
За мъжете над 40 години, които може би вече се борят с естествения процес на стареене и свързаните с него здравни съображения, психологическите ефекти от болестта на Пейрони могат да бъдат особено предизвикателни. Откритата комуникация със здравни специалисти, партньори и търсенето на емоционална подкрепа са основни компоненти за справяне с психологическите последици от това състояние.

Лечение на болестта на Пейрони

Има няколко възможности за лечение , които са на разположение в случай на болестта на Пейрони при мъже след 40. Ако индивидът все още е в състояние да има сексуален контакт или болката им не е тежка, те могат да бъдат помолени да изчакат, за да видят дали състоянието се влошава или се подобрява.

Пациентът обикновено ще бъде помолен да изчака около 12 месеца, преди да се обсъдят каквито и да било възможности за операция , тъй като в много случаи състоянието може да се подобри с течение на времето. Ако състоянието е доста тежко, пациентът може да получи лекарства за справяне с проблемите с болката.

Лечение Медикаменти

Ето списък на одобрените от FDA лекарства за лечение на болестта на Пейрони:

  • Ксиафлекс. Xiaflex или Clostridium hystolyticum е лекарство, което ще се дава на пациенти, ако имат повече от 30 ° кривина в пениса си, когато са изправени.
  • Тамоксифен. Тамоксифенът е лекарство, което понякога се дава, тъй като може да намали кривината, болката и бучките вътре в пениса за някои пациенти.
  • Колагеназа. Това е ензим, който може да намали размера на плаката на пениса и понякога да премахне тази плака напълно.

Инжекции

За да се намали изкривяването на пениса, понякога се поставят инжекции в пениса. Това лечение обикновено отнема няколко месеца. Тъканта вътре в пениса може да бъде разградена, така че кривината да бъде намалена.

Има само малки проучвания , направени за успеваемостта на пениса инжекции. Някои лекари посочват, че перфорирането на кожата на пениса може да причини лезии и това може да насърчи развитието на растеж на плаки.

Хирургия

Ако някой, страдащ от болестта на Пейрони, не е в състояние да има сексуален контакт, тогава техният уролог може да препоръча възможности за операция. Човек трябва да бъде свободен от болка в продължение на няколко месеца, преди да се обмисли хирургическа интервенция. Изкривяването на пениса им също трябва да спре да се влошава, преди да се направи опит за операция.

Има 3 основни вида хирургия на болестта на Пейрони:

1. Съкращаване

Страната на пениса, която няма плака, ще бъде съкратена. Това може да спре завоя, когато индивидът има ерекция. Ако кривината не е твърде тежка и мъжът има достатъчно дълъг пенис, тази процедура може да се осъществи. Дължината на пениса ще бъде съкратена, когато операцията приключи.

2. Удължаване

На няколко места тъканта на белега се нарязва и това й позволява да се разтегне отново. Ако чаршафите са в състояние да се простират по адекватен начин, тогава мъжът ще има прав пенис. Някои белези обикновено се отстраняват по време на процедурата. Тъканта ще бъде присадена върху пениса. Тази процедура обикновено се прави за хора, които имат по-къс пенис или че кривината им е по-тежка. Удължаването на едната страна увеличава риска от импотентност и е по-рисковано от метода на скъсяване.

3. Импланти

Имплантите могат да бъдат поставени в пениса. Някои от тях са постоянни, а други са напомпани с помпа-действие, което ще се намира в областта на скротума. Постоянният имплант дава на мъжа пенис, който е полутвърд, което е достатъчно разрушено, за да имат сексуален контакт. Ако използват помпата активиран имплант, тогава те ще постигнат по-добра ерекция. За да се намали изкривяването, част от тъканта на белега може да бъде отстранена преди поставянето на импланта.

Болест на Пейрони Естествено лечение

Има някои естествени възможности , когато става въпрос за лечение на болестта на Пейрони. Някои хора използват вакуумни устройства или могат да използват терапия с устройства за сцепление на пениса, за да помогнат за намаляване на плаката. Терапията с ударна вълна понякога се използва, за да помогне за разрушаването на съединителната тъкан.

Тягови устройства за пениса

Устройствата за сцепление на пениса се считат за нова терапевтична възможност за мъже, страдащи от болестта на Пейрони. Тези устройства обаче имат дълга история на употреба в други области на медицината, включително кости, кожа, скелетни мускули и др.
Постоянното разширяване на тъканта на пениса с помощта на тези устройства води до създаването на нова колагенова тъкан чрез клетъчна пролиферация и в крайна сметка до омекотяване и разширяване на фиброзната плака.
Тази идея е подкрепена от последните добре проектирани експериментални проучвания.

Болест на Пейрони Домашно лечение и промени в начина на живот

И накрая, симптомите могат да бъдат намалени с домашно лечение и някои промени в начина на живот на човека. Тези, които страдат от състоянието, се насърчават да намалят консумацията на алкохол, незаконни наркотици и да спрат да пушат. Пациентът се насърчава да се грижи за себе си с подходяща диета и да получи много упражнения.

Устройства за сцепление на пениса: неинвазивно решение

В сферата на лечението на болестта на Пейрони, устройствата за сцепление на пениса се появяват като неинвазивно и удобно за пациента решение, особено обещаващо за мъжете над 40 години, които търсят ефективен, но нежен подход за справяне с изкривяването на пениса. Тези устройства работят на принципа на последователно, контролирано разтягане на тъканта на пениса, като имат за цел постепенно да коригират деформациите и да подобрят цялостното здраве на пениса.

Penile Traction Devices: A Non-Invasive Solution
Устройства за сцепление на пениса: неинвазивно решение

Как работят тяговите устройства на пениса

Устройствата за сцепление на пениса се състоят от удобна сбруя или поддържаща система, която се носи дискретно под дрехите. Устройството упражнява нежна и контролирана сила върху пениса, създавайки разтягащ ефект върху тъканта на белега, отговорна за кривината. Това контролирано сцепление стимулира естествената лечебна реакция на организма, насърчавайки ремоделирането на колагеновите влакна и потенциално намалявайки кривината с течение на времето.

Предимства за мъжете след 40

За мъже на възраст 40 и повече години , които се занимават с болестта на Пейрони, устройствата за сцепление на пениса предлагат няколко различни предимства. Тези устройства са неинвазивни, премахвайки необходимостта от операции или инвазивни процедури, които могат да носят по-високи рискове и по-дълго време за възстановяване. Освен това, тяхната дискретна природа позволява удобно използване в личния живот на дома, като се избягва потенциален дискомфорт, свързан с клинични интервенции.

Научна подкрепа и клинични проучвания

Научната литература и клиничните проучвания все повече подкрепят ефективността на устройствата за сцепление на пениса при лечението на болестта на Пейрони. Изследванията показват, че последователното използване на тези устройства може да доведе до значителни подобрения в изкривяването на пениса, еректилната функция и цялостното удовлетворение на пациентите.

Спазване от страна на пациента и комфорт

Един от ключовите фактори, допринасящи за успеха на устройствата за сцепление на пениса , е спазването от страна на пациента. Тези устройства са проектирани да бъдат удобни и адаптивни към индивидуалните нужди, насърчавайки положителното потребителско изживяване. Способността да се включи това лечение в ежедневието, без да се нарушава начина на живот, подобрява спазването на препоръчания режим.

Усложнения от болестта на Пейрони

Основното усложнение от това състояние е, че мъжът не може да има задоволителен сексуален контакт поради болка или може да развие еректилна дисфункция. Стресът и тревожността също са два от другите често срещани проблеми, които се случват, когато човек има това състояние.

Complications from Peyronie's disease
Усложнения от болестта на Пейрони
Разбирането на тези потенциални усложнения е от решаващо значение за тези, които навигират в сложността на това състояние, особено мъжете над 40 години, които могат да бъдат по-податливи на определени здравни съображения.

  • Еректилна дисфункция (ЕД): Болестта на Пейрони често съвпада с еректилната дисфункция, където изкривяването на пениса пречи на нормалната механика за постигане и поддържане на ерекция. Фиброзните плаки, които се развиват в пениса, могат да възпрепятстват притока на кръв, което води до трудности при постигането на задоволително ниво на твърдост за сексуална активност.
  • Болка и дискомфорт в пениса: Хората с болестта на Пейрони често изпитват болка или дискомфорт, особено по време на ерекция. Наличието на съединителна тъкан в пениса може да допринесе за усещания за издърпване, разтягане или откровена болка, засягащи както сексуалната функция, така и цялостното качество на живот.
  • Предизвикателства в интимните отношения: Физическите и емоционалните последици от болестта на Пейрони могат да натоварят интимните отношения. Двойките могат да се борят с въздействието върху сексуалното удовлетворение, което води до комуникационни предизвикателства, емоционална дистанция и потенциален спад в цялостното удовлетворение от връзката.
  • Психологически стрес: Промененият външен вид на пениса и предизвикателствата, свързани със сексуалната функция, могат да доведат до значителен психологически стрес. Мъжете могат да изпитат тревожност, депресия или намалено чувство за самочувствие, усилвайки емоционалната такса на болестта на Пейрони.
  • Трудност при зачеването: В случаите, когато болестта на Пейрони води до тежко изкривяване, може да има предизвикателства при постигането на успешен сексуален контакт за целите на зачеването. Физическите пречки, породени от кривината, могат да повлияят на способността за депозиране на сперматозоиди на оптималното място за оплождане.
  • Влияние върху цялостното качество на живот: Кумулативният ефект от усложненията, свързани с болестта на Пейрони, може значително да повлияе на цялостното качество на живот на индивида. От възпрепятствана сексуална функция до емоционален стрес и напрежение в отношенията, състоянието има далечни последици, които се простират извън физическата сфера.
Разбирането на тези потенциални усложнения подчертава значението на цялостния подход за управление на болестта на Пейрони. Търсенето на навременна медицинска намеса, проучването на подходящи възможности за лечение и приоритизирането на откритата комуникация със здравните специалисти може да помогне за смекчаване на тези усложнения и да проправи пътя към по-пълноценен и по-здравословен живот за хората, които се занимават с болестта на Пейрони, особено тези във възрастовата група от 40 и повече години.

Резюме

Болестта на Пейрони може да се лекува и е по-честа при мъже на възраст над 40 години. Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако страдате от това състояние или смятате, че може да го развивате.

Болестта на Пейрони, с увеличеното си разпространение в демографията на мъжете след 40 години, изисква нюансиран подход, който признава както физическите прояви, така и психологическото въздействие. Влиянието на състоянието върху сексуалната функция, самочувствието и цялостното благосъстояние изисква цялостно разбиране на неговите последици.

Treatment of Peyronie's disease
Лечение на болестта на Пейрони при мъже след 40
Лечението може да ви помогне, за да можете да водите нормален живот. Терапията с устройства за сцепление на пениса се счита за най-добрият вариант за лечение на болестта на Пейрони при мъжете след 40 години. Според няколко клинични проучвания, използването на устройство за сцепление на пениса значително увеличава дължината на пениса както в отпуснато, така и в изправено състояние; и причинява значително подобрение на изкривяването на пениса при повечето пациенти в сравнение с изходното ниво.

Проучванията също така потвърждават , че устройството за сцепление на пениса е минимално инвазивен метод за лечение на болестта на Пейрони, който може да доведе до ефективно и постоянно изправяне на огънатия пенис при мъже след 40 или по-млади.

Ползите от устройствата за сцепление на пениса се простират отвъд способността им да се справят с физическата кривина. Тяхната дискретна употреба, комфорт и постепенна корекция се привеждат в съответствие с предпочитанията и съображенията на мъжете над 40 години, които могат да бъдат предпазливи за по-инвазивни интервенции.
Положителните клинични резултати, докладвани в проучванията, подчертават потенциала им не само да възстановят формата на пениса, но и да допринесат за цялостното благосъстояние на хората, страдащи от болестта на Пейрони.
Научете повече за корекцията на изкривяването на пениса 


comments powered by Disqus