Център за грижа за здравето

Център за грижа за здравето

Международна здравна мрежа

Начало  /   Здраве и красота  /  Възрастни хормонални акне

Възрастен хормонално акне: Причини и лечение

Възрастен хормонално акне: Причини и лечение Специалистите казват, че акнето е причинено от хормони, но не е имало сериозни прегледи на това явление към днешна дата. Изследвания, проведени наскоро установи, че почти 50% от всички жени срещат възрастни акне пробиви през цялата седмица преди менструалния им цикъл.

Какво е интересно за възрастни хормонално акне е фактът, че те не могат да бъдат лекувани чрез обичайните методи на терапия. Локално антибиотици и локално ретиноиди са безполезни в този случай. Обърнете внимание на следните факти за идентифициране на хормоналното акне:

 • Акнето се случи за първи път в възрастна възраст;
 • Акнето изригване усилване преди менструация;
 • Доклад за нередовните менструални периоди;
 • Свръхактивни мастни жлези в областта на лицето;
 • Hirsuties (повишеното ниво на косата на лицето или дори косата на нетипични места);
 • Повишено ниво на някои мъжки хормони в кръвта.

Какво е Възрастен хормонално акне?

Хормонално акне или възрастни хормонално акне е известен също като акне вулгарис се причинява поради смущението в състоянието на кожата, възникващи поради свръхпроизводство на андрогенни хормони в тялото. Тестостерон или андроген се казва, че е основният полов хормон, който се намира както при мъжки и женски. Възрастен хормонално акне се причинява поради прекомерното производство на андроген в тялото.

Андрогенните хормони са склонни да стимулират мастните жлези, които произвеждат високо количество естествено масло или себум в кожата. Този себум произведени събира в косата пори или фоликули и по-късно се смесва с мъртви клетки и бактерии, водещи до образуването на недостатъци или пъпки.

Хормоналното акне е доста често срещано да се появи по време на пубертета, но в определени случаи, може да продължи да се появява при възрастни хора. Също така се вижда, че юношите или тийнейджърите страдат повече от хормонално акне поради хормоналните промени , които вземат участие в тялото си през това време.

Също така по време на този период хормоналното акне е по-забележимо при мъжките, в сравнение с женските поради факта, че мъжките произвеждат повече тестостерон от женските. Докато женските могат да страдат повече от такова акне по време на естествените цикли те преминават които включват бременност, менструация, и менопаузата.

Развитие на възрастни хормонално акне

Докато някои възрастни могат да започнат да развиват акнето си , започвайки само от 20-те или 30-те години, определено количество от тях изглежда никога не го надрасква, преминавайки в зряла възраст със същите пробиви. Случва се заради промени в хормоналното ниво. Когато една жена наближава периода си, нивото на естрогена намалява. Яйчниците след овулация произвеждат прогестерон и този хормон стимулира мастните жлези. Акнето идва в резултат на това.

Development of Adult Hormonal Acne
Някои бременни жени са засегнати от хормонално причинени акне. По време на третия триместър мастните им жлези издигат производството на масло, причинявайки чести пробиви. Има жени, които страдат от акне огнища след менопаузата като нивото на тестостерон получава по-висока докато нивото на естроген намалява.

Както можете да видите, възрастните могат да изпитат проблеми с акне по време на целия си живот от пубертета до старите си години. Тези проблеми може да не изчезнат с възрастта и дори могат да се влошат.
Ако искате да постигнете страхотни резултати, вижте вашия дерматолог, който ще ви помогне да намерите най-доброто лечение с акне.

Причини за хормонално акне

Акнето , провокирано от хормонално влияние , започва на възраст 20-25 години, понякога е актуално за тийнейджъри и на моменти зрелите жени може да го имат. Възрастен акне пъпки обикновено се появяват на лицето, особено брадичката и челюстта. Но понякога има следи от акне по гърдите или гърба. Независимо от факта, че хормонално повлияното акне за възрастни е рядко тежко и обикновено се проявява като малки възпалителни възли и папули, жените, страдащи от болестта, не могат да не се чудят: как започва?

Известно е, че нашите надбъбречни жлези започват да правят андроген, дехидроепиандростерон сулфат (DHEAS), когато все още сме деца на около 10 години. Също така при пробива на пубертета още два андрогена, така наречените "мъжки" хормони, дехидротестостерон (ДХТ) и тестостерон, започват да работят в телата на жените. Всички те стимулират мастните жлези да произвеждат повече от естественото масло на кожата, или себум.

Ето защо толкова много тийнейджъри страдат от мазна кожа и акне. И момчетата, които имат повече "мъжки" хормони, страдат от тийн акне по-често от момичетата. За
разлика от акнето за възрастни, тийн акнето често е лесно за лечение.
Нивото на хормоните е много гъвкаво при младите тела. Леченията от първа линия ще помогнат в повечето случаи и ще включват като локално ретиноиди и бензоил пероксид, подкрепени от перорални антибиотици.

Но след първоначалното подобрение може да дойде период, когато хормоналното ниво се променя и тялото спира да реагира на терапията. В такива случаи процедурата на възрастни хормонално акне лечение трябва да бъдат променени и често се предлага да опитате естествени хапчета за хормонално акне.

Чести фактори, които предизвикват хормонално акне при възрастни

Има някои хора, които могат да изпитат повече от хормонално акне поради наследствени фактори.

Както споменахме преди, пубертетът е друг фактор, който може да предизвика хормонално акне. Пубертетът е възрастовият период, през който юношите достигат полова зрялост и стават способни да се размножават. Тялото (както мъжките, така и женските) под този период претърпява множество хормонални промени. Мъжкото тяло в сравнение с женските произвежда прекомерни андрогенни хормони, които са отговорни за образуването на пъпки или кожни недостатъци. Женските от другата страна също страдат от хормонално акне поради дисбаланс на хормоните в тялото.

Factors That Trigger Hormonal Acne in Adults
Фактори, които предизвикват хормонално акне при възрастни
Но най-честите фактори, които са известни да предизвика хормонално акне при възрастни включват:

 • Дефицит на минерали и витамини - Очевидно е да се каже, че витамините и минералите играят положителна роля в поддържането на баланса на хормоните в тялото ни. Ето защо липсата на различни минерали и витамини в рутинната диета може да накара организма да липсва засилен имунитет, който е необходим за организма да се бори срещу вируси и инфекции, към които тялото е склонно.
 • Стрес - Стресът от надбъбречните жлези повишават производството на хормони, както при мъжките, така и при женските. Реакцията, причинена поради стрес, е отговорна да влоши състоянието на кожата.
 • Прекомерните приема на захари и мастни храни - Прекомерните прием на храна, които са богати на захари и мазнини, също могат да причинят хормонално акне при възрастни. Причината за причината за акнето се дължи по същество на факта, че тялото ни съхранява повече мазнини, които консумираме, че по-късно запушва в порите на кожата. Освен това, високият прием на захар може да причини възпаления по кожата заради свръхпроизводството на инсулин в организма.
 • Менструация, Менопауза, Бременност - Жените по време на овулация, бременност или менструация изпитва рязко намаляване на полов хормон естроген в тялото си. Този спад на естроген хормон също е придружен от увеличаването на тестостерона, който допълнително предизвиква образуването на акне вулгарит.
 • Трупане на мъртва кожа - Мъртвите кожни клетки също са отговорни за пораждането на кожни акне. Кожната клетка, която се събира в порите, се смесва с кожно масло (себум), за да породи кожни недостатъци или пъпки.
 • Използване на стероиди - Прекомерната употреба на стероиди също може да предизвика хормонално акне при възрастни. Използването на стероиди повишава производството на тестостерон при мъжките, което допълнително води до дисбаланс на хормоните в тялото и пораждащи проблеми, свързани с кожата.
 • Наличие на бактерии в кожните пори - Наличието на бактерии в космените фоликули води до образуване на пъпки или тъмни петна по лицето.

Възрастен хормонално акне лечение

Хормоналното акне както при мъжките, така и при женските, може да бъде лекувано с 2-те следващи определени методи: непредписани лечения и лекарства с рецепта.

Лечение без рецепта за възрастни хормонално акне

Natural Treatment for Adult Hormonal Acne
Естествено лечение за възрастни хормонално акне
 • Сапун и вода - Почистването на лицето нежно със сапун и вода 2 пъти на ден може да помогне при правилното лечение на хормоналното акне. Жилава, трябва да се има предвид, че това лечение на възрастни хормонални акне няма да изчисти вече съществуващото акне върху кожата, но ще понижи въздействието на възпалението, причинено поради акне.
 • Почистващи препарати - Почистващите препарати често съдържат гликолова киселина, бензоил пероксид, салицилова киселина, и сяра, които са полезни за лечение на акне. Прекомерното използване на почистващи препарати трябва да се избягва, тъй като дори може да навреди на кожата или да причини други кожни проблеми.
 • Салицилова киселина - Необичайното проливане на клетките може да се контролира върху кожата с помощта на салицилова киселина. Киселината, Обаче, няма никакъв ефект върху производството на себум и също така не убиват никакви бактерии. Киселината е отговорна за отпушването на порите за предотвратяване на лезии в случай на по-меко акне.
 • Алкохолът и ацетонът - Ацетонът помага при отстраняването на маслото от повърхността на кожата, докато алкохолът се използва като леко антибактериално средство. И двата агента се използват заедно за изсушаване на кожата и обикновено имат малък ефект върху акнето.
 • Сяра - Сярата е компонент, който се използва в много лекарства за акне в комбинация с други вещества като салицилова киселина и алкохол. Тъй като тя има само маргинален ефект над акне; сяра обикновено не се препоръчва от дерматолози за лечение на възрастни хормонални акне.
 • Бензоил Пероксид - В случай на леко акне, лекарят може да препоръча да се ходи за хормонално лечение на акне с непрописивно лекарство, имащо определено количество бензоил пероксид. Бензоил пероксид помага в унищожаването на бактерии, която причинява акне проблем. За да се запази акнето в залива, съединението трябва да се използва непрекъснато в продължение на най-малко четири седмици. За разлика от други без рецепта предписани продукти, Това не засяга производството на себум и акнето се връща, когато спрете да използвате съединението. Прекомерната употреба на бензоил пероксид може да предизвика сухота на кожата или дразнене в кожата; следователно човек трябва да се погрижи към момента на прилагане на разтвора.
 • Локално ретиноиден гел - Локалното ретиноиден гел е полезно за намаляване на възпалението и подуването на кожата, както и увеличаване на растежа на клетките. Гелът спира новите пъпки, за да се образуват върху кожата. В сравнение с други не предписани лечения за хормонално акне, локално ретиноиден гел може да отнеме 8-12 седмици, за да покаже желаните резултати.
 • Зелен чай - Зелен чай може да се консумира, за да се понижи нивото на възпаление в тялото. Отделно от следването на местната практика на режим на грижа за кожата човек може да разгледа пиенето на малко чаши зелен чай на ден, за да зареди кожата автоматично.
 • Билкови хапчета за хормонално акне - Има стотици билкови, органични, и естествени хапчета за хормонално акне на разположение на пазара, които гарантират осигуряване на ефективно решение да се отървете от хормонално акне. Част от тези хапчета за хормонално акне, Въпреки това, са малко вероятно да имат много ползи, както веднъж спрете да ги приемате акнето ще изскочи отново след определено време педя.

Рецепта Лечения за възрастни хормонално акне

Prescription Treatment for Adult Hormonal Acne
Рецепта лечение за възрастни хормонално акне
 • Ретиноиди или производни на витамин А - Този тип медикаменти се предлагат като устни хапчета за хормонално акне и локално лосиони. Тези лекарства помагат при избърсването на умерено до тежко акне чрез нормализиране на кожата. Ретиноидите могат да се използват в комбинация с други продукти за лечение на възрастни хормонални акне като перорални антибиотици и бензоил пероксид за закрепване на ефекта от отстраняването на акне. Въпреки че локално ретиноиди нямат много на странични ефекти, използването им не се препоръчва за кърмачки или бременни жени. Незначителни странични ефекти, които са свързани с този продукт включват сухота, зачервяване и сърбяща кожа.
 • Азелаинова киселина - Това лекарство се казва, че имат антибактериални и противовъзпалителни свойства , които помагат в да се отървете от хормоналното акне. Гелът или кремът също се използва за излекуване на друг вид състояние, което е популярно известно като Розацея.
 • Орални контрацептиви - Лекарите често предполагат противозачатъчни хапчета на жените да понижат ефекта на мъжки хормони тестостерон върху акнето, издигащи се върху кожата. Тези контрацептиви са ограничени да се използват само от женски пациенти и показват желаните резултати във времевия период от 3 до 4 месеца. Някои от страничните ефекти, свързани с контрацептивни хапчета за хормонално акне включват гадене, гърдата нежност, наддаване на тегло, и кръвни съсиреци.
 • Спиронолактон - Това лекарство се използва особено за блокиране на действието на хормоните на тялото върху маслените жлези, присъстващи върху кожата. Този тип медикаменти са полезни за жени, чието акне се влошава по време на менструацията.
Прочетете повече за лечението с акне за възрастни 


comments powered by Disqus